Др Ђура Крмпотић (1930 - 2020)

 

Кратка стручна биографија

Ђура Крмпотић је рођен у Београду 1930. године. На Физичкој групи ПМФ-а је дипломирао 1955, магистирао 1963. године, а докторску дисертацију на Београдском универзитету одбранио је 1967. године.

У Винчи је био ангажован од 1953. до 1958. године, а од тада па до одласка у пензију био је непрекидно запослен на Природно-математичком, одосно Физичком факултету. Школску 1963/64 провео је као сарадник Универзитета у Упсали (Шведска), а 1968. и 1969. годину је провео на Универзитету Вандербилт у Нешвилу (САД).

Његова истраживања везана су за нуклеарну спектрометрију, објавио је више десетина радова у домаћим часописима а у међународним часописима има 11 публикованих радова. Наследивши Милорада Млађеновића, Ђура Крмпотић је од 1970. до 1996. године држао курс Нуклеарне физике На Природно-математичком, одосно Физичком факултету у Београду је био дугогодишњи шеф Катедре за нуклеарну физику и елементарне честице. Држао је и Атомску и нуклеарну физику студентима физике у Крагујевцу и Општу физику на Електронском факултету у Нишу.

Остао је упамћен као изузетан предавач који је остављао утисак на студенте својом појавом, непосредношћу и ентузијазмом. Студенти којима је предавао раних осамдесетих година, када на Катедри није било асистента, живо се сећају дугих дискусија са професором Крмпотићем у току експерименталних вежби, о грешкама мерења, анализи података, детаљима детектора и апаратуре. Професор Крмпотић је био у стању да са толико заноса прича, да и он и студенти изгубе појам о времену. Отад потиче и једна студентска шала: – Шта ради студент физике у 11 увече у градском превозу? – Враћа се са вежби из Нуклеарне.

Преминуо је у Београду марта 2020. године.