Докторске студије - Новости и обавештења

Београдска отворена школа организује Зелене разговоре посвећене младима под називом „Клима ће променити све(т)“, 7. марта у простору Фабрика, Поенкареова 32 (Бул. Деспота Стефана 115), Београд, са почетком у 11 часова.

28.2.2024.

ж

У сусрет Међународном дану жена и девојака у науци који се обележава сваког 11. фебруара, организатори програма L’Oréal-UNESCO „Za žene u nauci“, компанија L’Oréal Балкан, Министарство науке, технолошког развоја и иновација и Национална Комисија за UNESCO, позивају младе научнице у нашој земљи да се пријаве на 14. по реду конкурс за ова престижна признања.

Четрнаести циклус Националног програма „За жене у науци“ отворен је до 31. марта и намењен је младим научницама у Србији, до 35 година живота, које су уписале или завршиле докторске или постдокторске студије у области природних наука. Најталентованије младе научнице биће награђене признањима и финансијском подршком у вредности од по 5 хиљада евра намењеним за реализацију њихових значајних научних истраживања. Национална признања „За жене у науци“ представљају подршку њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији.

9.2.2024.

РАСПОДЕЛА ЗА ДОМ

Учионица бр. 3, Физички факултет, Цара Душана 13.
Среда 29. 11. 2023.
11h  - мушкарци
12h – девојке
На расподелу доћи лично са индексом.

28.11.2023.

Листе за дом:
- мушкарци
- девојке

Евентуалне примедбе на листе за дом се подносе у Студентској служби до четвртка 9. новембра до 12h.

7.11.2023.

Our group in Theoretical Chemistry at the University of Fribourg in Switzerland seeks excellent candidates for PhD student and Postdoc researcher positions via the Swiss Government Excellence Scholarship. Led by Prof. Dr. Stefan Vuckovic, we are a young and progressive team focused on Quantum Theoretical Chemistry. This is a unique opportunity to apply your AI skills to crucial problems in Quantum Chemistry. AI is transforming this field and has wide-ranging applications in various scientific disciplines, including the computational design of drugs, materials, and catalysts. To apply and get our support for the Swiss Excellence Scholarship, email Prof. Dr. Stefan Vuckovic at stefan.vuckovic@unifr.ch. Include your CV and a brief cover letter outlining your interest in Quantum Chemistry. People from the following backgrounds can apply: Chemistry, Physics, AI, Computer Science, and Mathematics.

19.10.2023.

УПИС СТУДЕНАТА ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА У ВИШЕ ГОДИНЕ ШКОЛСКЕ 2023/2024

Студенти докторских студија који су на буџету, уписују се у вишу годину студија од 09. до 20. oктобра 2023. године. Ове школске године, студенти раније уписани као самофинансирајући, моћи ће да пређу на буџетско студирање уколико су у претходној школској години испунили све услове предвиђене наставним планом. Квота за буџет је ограничена, те ће се формирати ранг листа. Молбу за прелазак на буџет треба доставити Мирјани Васиљев (Студентски трг 12, соба 651) од 16. до 18. октобра 2023. године. Упис кандидата којима молбе буду одобрене обавиће се 25. октобра 2023. године . Упис самофинансирајућих студената предвиђен је од 8. до 17. новембра 2023. године. Упис ће се обављати предвиђеним данима од 11-13 часова.

Документа потребна за упис у више годину докторских студија:

 • индекс, попуњен образац ШВ-20 и попуњен електронски образац ШВ-20
 • Формулар пријава уписа на вишу годину докторских студија
 • доказ о уплати накнаде на име трошкова уписа у износу од 900 динара за студенте на буџету и 2400 динара за самофинансирајуће студенте, уплаћених на жиро рачун Физичког факултета бр. 840-1984666-87
 • за самофинансирајуће студенте доказ о уплати школарине на жиро рачун Физичког факултета бр. 840-1984666-87 Календар уписа може бити накнадно промењен у складу са околностима.

25.9.2023.

PhD position at the Physics Department at the Institute of Mathematics, Physics and Mechanics, Ljubljana, Slovenia

 • Research fields: magnetism, magneto chemistry, molecular magnets, work on MPMS-XL-5 and MPMS-3 SQUID magnetometers.
 • Starting date: October 1st 2023 OR October 1st 2024.
 • Duration: 4 years
 • Conditions for candidates: No more than four years have elapsed from the year of completion of the study programme (MSc in Physics, Chemistry or Physical Chemistry)

For more information, please write to: zvonko.jaglicic@imfm.si, or look at fizika.imfm.si

4.7.2023.

Oтворене су пријаве за нови студентски стартап камп ParkUP! који ће се одржати уживо у просторијама НТП Београд у периоду од 13. до 18. јула. 2023

14.6.2023.

Универзитет у Београду организује међународну конференцију под називом „Climate Change and Student Entrepreneurship: From Academia to Policy“, од 15. до 17. маја 2023. године у Београду. Kонференција ће окупити представнике релевантних регионалних и националних образовних институција, придружене партнере и представнике студената, како би разговарали о могућностима и препрекама које стоје пред универзитетима. На скупу ће бити представљени и неки од главних резултата до сада постигнутих унутар Circle U алијансe. Више детаља о догађају и програм можете погледати на сајту: http://www.climate-change.rect.bg.ac.rs

13.6.2023.

Професор Stephane Peigne са SUBATECH-a (проминентан теоретичар, QCD, https://inspirehep.net/authors/993937?ui-citation-summary=true) ће 1. и 2. јуна на Физичком факултету, у Плавој сали (соба 665), одржати сет предавања из:

Title: «Initiation to birdtracks in QCD»

Outline: These lectures are a basic introduction to the technique of «birdtracks», which aims to address the color structure of QCD in a pictorial way. In four lessons, we will learn the basic rules, discuss color conservation and infinitesimal color rotations, learn how to project on partonic color states, derive their Casimir charges... and simultaneously learn some representation theory. Participation in these courses does not require any prior knowledge (not even in QCD), except perhaps some notions of linear algebra (which will be recalled anyway). The lessons will include a list of very simple exercises to keep the focus.

У питању су 4 предавања од по 1.5-2 сата, на табли, са вежбама, која ће се одржати у четвртак и петак 1. и 2. јуна. Оба дана, план предавања је следећи:
10-12h - предавање
12-15h - рад задатака са предавања и пауза за ручак
15-17h - предавање

Тематика је веома интересантна (прати https://arxiv.org/abs/2302.07574), а проф. Peigne је одличан предавач. Није потребно велико предзнање, па студенти од треће године па навише могу да прате предавања. Овс предавања могу да буду од интереса и старијим истраживачима, па све заинтересоване позивамо да присуствују.

26.5.2023.

Позиција за истраживача у Групи за термофизичке особине материјала, Лабораторије за термотехнику и енергетику Института за нуклеарне науке Винча.

7.4.2023.

Докторска и пост-докторска позиција на Универзитету у Тулузу из области теоријске физике кондензованог стања:

15.3.2023.

Катедра за компјутерску физику Физичког факултета позива студенте на семинаре које организује током фебруара ове године.

Предавања ће се одржати у сали 661 и то:

2.2.2023. у 12h
МЕТОДОЛОГИЈА НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКОГ РАДА У РАЧУНАРСКИМ НАУКАМА И ИНФОРМАЦИОНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА
Проф. др Зорица Богдановић, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду.

23.2.2023. у 12h
БЛОКЧЕЈН ТЕХНОЛОГИЈЕ У ЕКОСИСТЕМИМА ЕЛЕКТРОНСКОГ ПОСЛОВАЊА
Проф. др Александра Лабус, Факултет организационих наука, Универзитет у Београду.

Руководиоци семинара: др Едиб Добарџић, ванредни професор, др Иван Белча, редовни професор.
Секретар семинара: др Зоран Николић, редовни професор.

26.1.2023.

Министарство науке, технолошког развоја и иновација, 25.01.2023. године расписало je Јавни позив за учешће у средствима Министарства у 2023. години за 14 програмских активности. У оквиру овог јавног позива објављен је и 23. јавни позив за доделу стипендија студентима докторских академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија који се укључују у рад акредитованих научноистраживачких организација чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе. Јавни позив за стипендирање доктораната објављен је 25.01.2023. године и отворен је 30 дана од датума објављивања закључно са 24.02.2023. године. Критеријуми, упутства, пријаве и остали обрасци могу се преузети на веб-сајту Министарство www.nitra.gov.rs.

25.1.2023.

Позив студентима докторских студија

Лабораторија за физику кондензованог стања материје Института за нуклеарне науке “Винча” у Београду позива све заинтересоване студенте докторских студија физике да се прикључе раду на пројекту FERROIC SENS који ће се реализовати у оквиру позива ПРИЗМА. На пројекту који ће трајати 3 године са очекиваним почетком крајем 2022. године могуће је обезбедити финансирање за 2 студента докторских студија (који су уписани 2022. године или раније). Пројекат се претежно бави експерименталним испитивањем магнетоелектричних (МЕ) композитних материјала, од фабрикације и структурне карактеризације до мерења магнетних, диелектричних и фероелектричних особина. Крајњи циљ пројекта је конструкција ултра осетљивог сензора магнетног поља, тако да би активности студента на овом пројекту поред експерименталног рада на карактеризацији МЕ материјала и симулацији њихових особина, могле обухватити и рад на развоју електронике, уколико се то налази у сфери интересовања студента.

Заинтересовани студенти могу послати своју биографију Марији Перовић (mara.perovic@vinca.rs) или Владану Кусигерском (vladank@vinca.rs).

Рок за пријаву је 5. октобар 2022. године.

9.9.2022.

Конкурс за упис студената у I годину докторских студија школске 2022/23 године. Конкурс је отворен од 19. септембра до 7. октобра 2022. године.

7.9.2022.

Позив студентима докторских студија

Лабораторија за квантну биофотонику Института за физику Београд позива заинтересоване студенте докторских студија Физичког факултета да нам се придруже на пословима пројекта Horizon Europe, TWINING FOR EXCELLENCE OF THE SERBIAN RESEARCH CENTER FOR QUANTUM BIOPHOTONICS Овај трогодишњи пројекат почиње 1. октобра 2022. Посао докторанта би се састојао у развоју квантне холографије на бази парова увезаних и/или просторно и временски корелисаних фотона као нове методе за осликавање биолошких узорака.

Заинтересовани студенти могу да се јаве Душану Арсеновићу arsenovic@ipb.ac.rs, Брани Јеленковићу branaj@ipb.ac.rs

5.9.2022.

Поштоване колегинице и колеге,

због пријемних испита који се током идуће седмице одржавају у згради на Студентском тргу коју делимо са другим факултетима, имаћемо измењен режим уласка у зграду:

 • понедељак 27.6. од 6 до 16 часова
 • среда 29.6. од 6 до 14 часова
 • четвртак 30.6. од 6 до 18 часова
 • петак 1.7. од 6 до 18 часова.

У том периоду ће бити ригорозно контролисан улазак у зграду. Студенти нашег Факултета ће моћи да уђу у зграду само кроз улаз Ц, и то само ако имају испит или заказане консултације или рад у лабораторији: у сарадњи са дежурним на вратима, пропуштаће их асистент или наставник (по потреби прозивати и легитимисати ако их не познају) код којих студент има испит или неку другу заказану активност.

Дежурни на вратима има право и обавезу да провери садржај торбица, торби, ранчева... које студенти уносе у зграду.

Горе наведен режим рада односи се и на зграду у Цара Душана 13 у понедељак и уторак 27.06.2022. и 28.06. 2022. због одржавања пријемних испита за Физички факултет. Студентска служба ова два дана неће примати студенте.

Овакав режим је успостављен на основу упутстава које смо добили од Ректората и Министарства унутрашњих послова.

24.6.2022.

Драге колеге,

Позивамо вас да будете добровољни даваоци крви, у библиотеци Факултета у Цара Душана 13, у четвртак, 12. маја 2022. године од 10 до 15 часова.

Спасите некоме живот и учините добро дело!

9.5.2022.

ЗУM кафица

Ако вас занима да проведете семестар на неком од универзитета у иностранству, између осталих у Данској, Француској, Чешкој, Финској, Немачкој, Грчкој, Италији, Црној Гори, Израелу и другим земљама, дођите на нову Зум кафицу у уторак 15. марта у 12 часова и сазнајте:

*шта подразумева мобилност студената
*које прилике и програми постоје за привремено академско и професионално усавршавање у иностранству
*шта је предуслов за добијање стипендије
*које трошкове покрива стипендија
*кад је најбоље време да се почне са припремом за мобилност
*које грешке кандидати најчешће праве у пријавама и током саме мобилности
*шта је потребно урадити након повратка из иностранства
*бенефити одласка на привремене студије у иностранство – каква су искуства студената до сада.

Током догађаја биће представљени и различити конкурси за мобилност који су отворени до краја марта, априла и маја https://mobion.bg.ac.rs/ а дешавају се у јесењем семестру школске 2022/23. године

Пријавите се и поставите питање путем овог линка: https://forms.office.com/r/EjtFC29cPc

Дружење је намењено студентима свих факултета у саставу Универзитета у Београду на свим нивоима студија и онима који су завршили студије у последњих годину дана.

„Зум кафица – 45 минута са … “ представља онлајн формат програма каријерног вођења и саветовања младих, који смо развили у Центру за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду, у жељи да останемо доступни (и на даљину) својим старим и новим корисницима.

11.3.2022.

Обавештење за студенте докторских студија

У оквиру докторских студија на смеру Квантна, математичка и нанофизика, за
предмет Квантна  информација  биће организована предавања у овом
семестру. Предавач ће бити проф. Боривоје Дакић са Физичког факултета
Универзитета у Бечу. Заинтересовани студенти треба да се јаве проф. Милану Дамњановићу до 11. марта 2022.

8.3.2022.

Позиција за докторанте на Катедри за техничку механику Грађевинског факултета Универзитета у Ријеци, Хрватска. Рок за пријаву 18. децембар 2021. године. Контакт: Тео Мудрић teo.mudric2@gradri.uniri.hr

26.11.2021.

Позиције за докторанте у Лабораторији за физику високих енергија Института за физику.

29.9.2021.

УПИС СТУДЕНАТА ДОКТОРСКИХ СТУДИЈА У ВИШЕ ГОДИНЕ ШКОЛСКЕ 2021/2022. ГОДИНЕ

Студенти докторских студија који су на буџету, уписују се у вишу годину студија од 4. до 15. oктобра 2021. године.

Ове школске године, студенти раније уписани као самофинансирајући, моћи ће да пређу на буџетско студирање уколико су у претходној школској години испунили све услове предвиђене наставним планом. Квота за буџет је ограничена, те ће се формирати ранг листа. Молбу за прелазак на буџет треба доставити Мирјани Васиљев (Студентски трг 12, соба 651) од 11. до 15. октобра 2021. године.

Упис кандидата којима молбе буду одобрене обавиће се 25. октобра 2021. године . Упис самофинансирајућих студената предвиђен је од 1. до 10. новембра 2021. године. Упис ће се обављати предвиђеним данима од 10-13 часова.

Документа потребна за упис у више годину докторских студија:

 • индекс
 • попуњен образац ШВ-20 и попуњен електронски образац ШВ-20
 • Формулар Пријава уписа на вишу годину докторских студија
 • доказ о уплати накнаде на име трошкова уписа у износу од 900 динара за студенте на буџету и 2400 динара за самофинансирајуће студенте, уплаћених на жиро рачун Физичког факултета бр. 840-1984666-87
 • за самофинансирајуће студенте доказ о уплати школарине на жиро рачун Физичког факултета бр. 840-1984666-87 Календар уписа може бити накнадно промењен у складу са околностима.

The Bad Honnef Physics School on Ultracold Quantum Gases will be held as a hybrid event in the period of August 8 – 14, 2021. Young researchers, who can travel to the Physics Center in Bad Honnef (Germany), can participate in person. All other participants can follow the talks and discussions remotely. Depending on health guidelines, the operating mode of the School may be changed to fully online. Further information is available at the homepage.

Семинар под називом "Exploring Quantum Many-Body Physics with Ultracold Atoms and Molecules" одржава се у хибридном формату од 14. до 18. децемвра 2020. године и отворен је за студенте: https://www.we-heraeus-stiftung.de/exploring-quantum-many-body-physics

Сва предавања ће бити доступна онлајн преко платформе Zoom. Студенти који су заинтересовани да слушају поједина или сва предавања могу да се регистрију на следећем линку: https://www.we-heraeus-stiftung.de/index.php?id=1479 при чему треба да користе опцију "attendance only via ZOOM". Регистрација је отворена до 6. децембра 2020. године.

1.12.2020.

Теме за докторске радове у школској 2020/21 години у Лабораторији за квантну и атомску оптику и у Лабораторији за биофотонику Центра за фотонику Института за физику

28.10.2020.

Упис у више године докторских студија школске 2020/21
Упис самофинансирајућих студената неће се обављати 11. и 12. новембра.

2.9.2020

Истраживачка позиција за студента докторских студија у Лабораторији за атомску физику у Винчи. Контакт особа др Сузана Петровић, научни саветник.

27.5.2020

Државна корпорација Росатом у сарадњи са Кабинетом министра за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, додељује стипендије за све студенте који желе своје школовање да наставе у Руској Федерацији. Стипендије се односе на област примене нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе и додељује се студентима свих нивоа студија. Више о стипендијама можете наћи на https://future-in-russia.com/

19.3.2020

Поштоване колегинице и колеге,

У складу са проглашеним ванредним стањем потпуно се обуставља настава на Физичком факултету све док другачије не буде одлучено. О могућим облицима наставе на даљину биће обавештени и наставници и студенти након консултација са Ректоратом и у складу са препорукама Министарства.

Рад на Физичком факултету ће се организовати кроз дежурства у свим службама ради обављања неопходних послова.

Након сутрашњег састанка деканског колегијума бићете детаљније упознати са функционисањем факултета у току ванредног стања.

Руководство Физичког факултета

15.3.2020

Семинар машинског учења „PSI:ML“ (Petnica Summer Institute of Machine Learning) од 31. јула до 10 августа 2020. Пријаве до 12. марта 2020.

4.3.2020

У Међународном центру за теоријску физику (ICTP) у Трсту у току је конкурс за пријем кандидата на постдипломске студије. Конкурс је намењен кандидатима из свих земаља света који су млађи од 28 година, имају завршене основне студије и мастер рад и знају енглески. Циљ је припрема за изаду докторских дисертација на универзитетима широм света.

Постоји неколико смерова:

 • Физика високих енергија, Космологија и астро-цестицна физика;
 • Физика кондензованог стања;
 • Физика система Земље;
 • Математика;
 • Квантитативне науке о зивоту.

Студије трају две године. Два семестра се слушају предавања, а у другој години се ради рад. Школарине нема, а кад се формирају ранг листе по затварању конкурса првих 10 пријављених на сваки смер добиће стипендије. Рок за пријављивање је до 29.фебруара 2020. Више информација на сајту: https://www.ictp.it/about-ictp/media-centre/news/2019/11/diploma-call-2020.aspx

3.2.2020.

Отворене су истраживачке позиције на Institute of Physics, Montanuniversität Leoben у Аустрији, једна за докторат, једна за постдок. За детаље се можете обратити др Александру Матковићу на aleksandar.matkovic@unileoben.ac.at.

31.1.2020.

British Scholarship Trust (BST) расписује конкурс за кратке истраживачке посете универзитетима у Великој Британији за студенте који су уписани на постдипломске студије - магистарске или докторске студије. Конкурс за школску 2020-2021 годину је за оне студенте који желе да проведу од 1 до 3 месеца на једном од универзитету у Великој Британији, како би унапредили своја истраживања дефинисана темом магистарског или докторског програма. Детаљна информација о стипендијама и условима које би кандидати требало да испуњавају могу се наћи на web адреси BST-a: www.britishscholarshiptrust.org

3.12.2019

Физички факултет расписује КОНКУРС за ангажовање студената мастер и докторских студија за извођење дела наставе на основним академским студијама. Рок за пријаву 10. септембар 2019.

Теме за докторске радове из области диполних квантних гасова у Центру за изучавање комплексних система Института за физику у Београду. Контакт особа: др Антун Балаж.

ERASMUS+ мобилност. Проведите семестар на Фридрих-Александер Универзитету у Ерлангену, Немачка

Теме за дисертације и мастер радове у Лабораторији за атомску физику Института за нуклеарне науке „Винча“

Теме за докторске дисертације које могу да се раде у Центру за фотонику Института за физику, из области нелинеарне и квантне оптике, нелинеарне микроскопије, холографије, биофизике и интеракције светлости и материје можете да погледате овде. Контакт особа Брана Јеленковић branaj@ipb.ac.rs.

Теме за докторате и мастер радове у Лабораторији за атомску физику у Винчи. Нелинеарна биофизика. Контакт: Слободан Здравковић.

Студенти уписани 2010/2011. године студирају по акредитованом програму докторских студија и у складу са тим треба да предложе теме будућих докторских радова. Ово се ради не пре него што положе све испите осим највише једног, а пре уписа у последњу годину докторских студија. Уз пријаву теме (на исти начин као и до сада), која садржи и име ментора, предаје се и писмено образложење, које треба укратко да објасни предвиђени садржај рада, његов значај, те предложи и план рада са грубим временским роковима. До уписа на трећу годину студент ће бити позван да да и кратку (петоминутну) усмену одбрану предлога пред Колегијумом докторских студија (Упутство за одбрану теме докторске дисертације пред Колегијумом докторских студија).