Нада Аћимовић (1937 - 2024)

 

Кратка биографија

Нада Аћимовић рођена је 18. јануара 1937. године у Нишу. Основну и средњу школу је завршила у Чачку,  а 1964. године Филолошки факултет Универзитета у Београду, групу за француски језик и књижевност.

На Катедри за физику Природно-математичког факултета у Београду запослила се 1965. године као први административни радник и секретар Катедре, чиме је део администрације почео да се води директно на Катедри уместо, као до тада, у Радној заједници стручних служби Природно-математичког факултета.


Својом преданошћу и способношћу константно је унапређивала администрацију Катедре, касније Одсека за физику и метеорологију, а како се посао гранао и проширивао, уводила је и нове системе за административно вођење предмета.  Била је „десна рука“ бројним управницима Катедре за физику, а касније деканима Физичког факултета. Више од 20 година је припремала и администрирала седнице Наставно-научног већа и Савета Факултета. Била је и члан Савета у више мандата. 1987. године добила је награду за верност Факултету на свечаности поводом 40 година Природно-математичког факултета.

Била је од велике помоћи студентима, за које је често имала заиста мудар савет, али и професорима и асистентима. Увек спремна да помогне, вредна, одговорна и стручна. Млађе колеге је несебично подучавала послу, провлачећи кроз те лекције и бројне животне савете. Препуна анегдота о старим временима, бившим професорима и неочекиваним догађајима, толико живописно и детаљно, да се њене млађе колегинице и данас радо сећају свих Надиних прича.

Нада Аћимовић, „алфа и омега Физичког факултета“ како ју је у шали називао тадашњи декан проф. др Илија Савић, пензионисана је 2001. године после 36 година рада у секретаријату и деканату Факултета. Некадашњи студенти, данас професори Факултета, баш као и њене бројне колеге, памте је са поштовањем, захвалношћу и наклоношћу.

Преминула је у Београду 2024. године.